Leerplicht en luxe verzuim

Kindcentrum De Ontdekkers plaatste dit bericht op 14-02-2024

Beste Ouders/verzorgers,

Morgen begint de voorjaarsvakantie. Als scholen hebben wij in deze periode altijd wat meer overleg met de leerplichtambtenaar, aangezien de scholen en gemeente in deze periode vaak een toename van luxe verzuim zien.

Luxe verzuim is ongeoorloofd verzuim voorafgaand, aansluitend of los van een schoolvakantie. Goedkopere tickets, drukte vermijden, een dag langer op vakantie of een door grootouders geboekte vakantie onder schooltijd zijn bijvoorbeeld geen redenen uw kind van school te houden.

De leerplichtwet heeft hierin regels. Elke school is verplicht luxe verzuim en vermoedens van luxe verzuim te melden bij de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar kan ook controles houden d.m.v. huisbezoeken. Een gevolg van luxe verzuim kan een proces-verbaal zijn. De leerplichtambtenaar stuurt het proces-verbaal naar het OM. Het OM kan vervolgens een boete opleggen aan ouders.

Aangezien niemand hierop zit te wachten, vragen we je om je te houden aan de geplande schoolvakanties en andere vrije dagen bij het plannen van vakanties en andere (familie)uitstapjes. Wil je ook familieleden hiervan proactief op de hoogte brengen, zodat ook zij geen vakanties plannen voor het hele gezin buiten de vakanties om? 

Meer lezen over de wet op de leerplicht kan hier (https://www.deontdekkers.nl/content/26341/download/clnt/54683_20141017_leerplicht_en_verlof.pdf)

Alvast bedankt!

Ook namens de leerplichtambtenaren van de gemeente Heiloo,

Susan Groot